måndag 22 juli 2013

Jag har egna levador

Vet ni vad en levada är? Ni som har varit på Madeira vet förstås att det är de bevattningssystem som leder vattnet från bergen ner till odlingsområdena längre ner. Det är ett otroligt omfattande system och uppgår totalt till 217 mil. Dessa "kanaler" eller rännor slingrar sig efter bergssidorna, och här och var kan odlarna öppna små dammluckor och föra vattnet vidare i bi-rännor till sina odlingar. Men för att alla skall få sin beskärda del av vattnet, får detta göra endast vissa tider.

Utmed dessa levador finns stigar, och många turister passar på att gå en guidad tur. Detta är väl ett MÅSTE för de turister som har benen i behåll och inte lider av svindel. Inget för Susie, alltså.

Vi gjorde en tur på egen hand och frågade oss fram till en levada. Det visade sig, att vi fick gå ganska långt (men det var en härlig skogspromenad) och när vi äntligen kom fram så var det till en levada som "balanserade på ruinens brant". Men, äntligen här, så kunde man ju inte vända om utan att i alla fall ha gått en liten bit. Jag lyckades till och med övertala Karin att ta sig en liten tur, men hon vände om ganska snart. Så måste jag väl tala om, att när vi berättade detta för vår reseledare verkade hon inte alls glad. Nu efteråt, efter att ha tittat på bilderna, förstår jag henne. Ett par turister som ramlat och rullat hundra meter nerför berget är nog inte så roligt att ta hand om. Så jag rekommendera alla, att göra dylika utflykter genom arrangerade guidade turer.

Nu har jag i alla fall några egna levador hemma på tomten och de är garanterat ofarliga! Det är ju så otroligt torrt nu, så jag har gjort små diken i några rabatter. Det gör det enklare att vattna ordentligt, och man slipper irriteras av allt vatten som rinner åt alla håll dit det inte skall.

Min alldeles egna levada (kolla stupet till vänster).

Och så här fortsätter rudbeckia-kolonin till höger om levadan.
Man blir glad åt gult, eller hur?


11 kommentarer:

 1. Levanda... nej, sånt har vi inte här, men både skog, åkrar och hav :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde ni hade ALLT på Hisingen! ;-) Skärpning!! Ta fram spaden och gör en LEVADA bums!!
   /R

   Radera
 2. Perfekt levada, vacker och utan dödsfaror! Passar mig.
  /Katarina

  SvaraRadera
 3. Madeira är en underbar blomsterö och levadavandring är härligt,fast som sagt ingenting för den som lider av svindel.....bra ide med hemmalevada !!

  SvaraRadera
 4. Här ska inte grävas några fåror, här gräver vi bara upp och ner växter. Vattnandet får vi sköta på gammeldags vis ;) Men gult DET ÄR FINT DET!
  Kram gittan

  SvaraRadera
 5. Åh, Madeira vill jag till! Jaha, man kanske skulle fixa någon slags levador i trädgården då, tål att tänka på ;)

  Jenny

  SvaraRadera
 6. Blev ingen levadavandring för mig på Madeira, men väl mycket annat häftigt. Nu blev jag mest intresserad av dina kokardblomster, visst är de tvåfärgade av denna sort, såna hade min pappa alltid.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 7. Oj, hur vågade ni bara att balansera på ruinens brant sådär. Förstår reseledaren till fullo! Men visst är olika bevattningssystem intressanta att studera och dina egna levador gillar jag skarpt. Jag brukar gräva upp vallar runt nyplanterade växer första säsongen så vattnet håller sig där det var tänkt, speciellt runt träd. men ett långt bevattningsdike i en rabatt var en god idé.

  Så fina rudbeckiorna är - solskensblommor!

  SvaraRadera
 8. vi gjorde en så kallad lätt levadavandring när vi (dottern och jag) var på Madeira det skulle inte vara några stup då jag är höjdrädd, pyttsan heller nog sjutton var det stup allt men det var då som jag botade min höjd skräck,för inte kunde jag med att vända när jag såg ett par äldre damer promenera ut på den smala bergskanten,
  ser på dina bilder hur Afrikas blålilja växer i levada kanten
  jag bygger små jordvallar runt känsliga/nyplanterade växter
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 9. Ja, det har varit väldigt torrt lite väl länge nu. En levada såg väldigt smidigt ut. Jag brukar göra små-varianter med små diken, men visste inte det där om Madeira, ett resemål som förövrigt står högt upp på att-resa-listan.

  Kram/ Kim Lee

  SvaraRadera