måndag 7 oktober 2013

Intressant iakttagelse

Det har visats i olika TV-program hur man gynnar rosenblomstring genom att binda grenarna horisontellt. Bland annat har jag sett det i  Haven i Hune.  Jag tror även, att Claus Dalby har visat detta i något program. Detta gynnar tillväxt av nya grenar. Är detta en metod som även skulle kunna fungera med lejongap?

Lejongapen i höstlig omgivning.

Denna sommar har, som alla vet, varit fantastisk. Lejongapen har blommat och blommat och växt och växt.  När de blev lite väl långa och hade lagt sig horisontellt av tyngden, knipsade jag av toppen (för att ta till vara på fröer, om jag minns rätt).

... och titta här!


Den liggande grenen är full med små "lejonungar".

Titta, vilken tillväxt det har blivit på den horisontella stjälken! Nu är det så klart, att det är ju inte överdådigt precis på grund av att jag knipsade av grenen så sent på säsongen. Men, om man skulle göra det i ett tidigare stadium, då skulle man väl få en blomning som heter duga?! Skall prova nästa år.


19 kommentarer:

 1. Kul idé - det är klart att du måste testa det!

  SvaraRadera
 2. Spännande! Så söt färg på ditt lejongap.
  Ha det gott

  SvaraRadera
 3. Liggande stjälk? Jag drömmer vidare...pionroten mår ju bra att planteras liggande. Tänk om det är fler perenner som gillar läget? Inte bara stjälken, men ändå nerifrån?
  Oh nu drar jag iväg igen...drömmer....men någon måste vara den första och testa?
  Kanske kan du ta lite sticklingar och plantera de liggandes( eller böja en gren ner, typ avläggare).,,tänk om de rotar sig...!!? :D
  Just den färgen är så snygg....
  / Teppi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar att experimentera, det där skall vi nog reda ut!!! ;-)
   /Ruben

   Radera
 4. Interessant observasjon! hagen har mange overraskelser :)

  SvaraRadera
 5. Absolutt interessant å prøve ut neste sommer! Tenk for en blomstring det kan gi.

  SvaraRadera
 6. Det fungerar, det är min erfarenhet.

  SvaraRadera
 7. Kan nog vara så.Fruktträd vet jag fungerar likadant, de blommar mer på horisontella grenar och där blir det mycket mer frukt.

  SvaraRadera
 8. Intressant!
  Lejongap har inte jag i trädgården (du vet det där med ettåringar som inte är min grej, ha-ha) men jag läser gärna mer om ditt experiment nästa år:-)
  Ha en fin fortsättning på veckan!

  SvaraRadera
 9. Jamenvisst! Så är det såklart :)
  Jag har ju massa lejongap som gärna lägger sig ner tidigt på säsongen och när de faller ut över plattgången som de brukar så bryter jag av dem och de jag gör så på blommar utav helskotta med massa nya skott Precis som dina!!
  Fin färg förresten, finns inte här ;)

  SvaraRadera
 10. Tror nog att det skulle funka med flera olika växter
  nått att testa nästa år
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 11. Hmm, mycket intressant. Nu börjar hjärnan direkt fundera på vilka fler blommor som man kan applicera den här metoden på. En sak till, så snygg färg på lejongapet!

  Ha det så bra!
  /Anita

  SvaraRadera
 12. Jag tror att Lejongapen är snyggare i upprätt tillstånd. Jag tror minsann du har rätt om rosorna. Ju mer de hänger ju mer blommar de. Ha de gott.

  SvaraRadera
 13. Det funkar bra kan jag intyga. Kristina (som inte alltid kommer ihåg att binda upp i tid... Men med lejongapen är det bara en fördel)

  SvaraRadera
 14. Intressant! Du får informera oss om dina försök nästa sommar så vi slipper gå här och undra!/ Titti

  SvaraRadera
 15. Hej, hej

  Missförstå mig inte, jag tycker att det är toppen att få tips som faktiskt är guld värda:). Nästa år ska jag minsann klippa av blomställningarna.

  Intressant iakttagelse med Lejongapen. När det gäller trädgård finns det alltid nytt att lära. Det är väl det som är del i tjusningen.

  Vackra bilder!

  Ha en skön dag,
  Maria som uppskattar dina rara och roliga kommentarer:)

  SvaraRadera
 16. Nya skott vänder sig uppåt mot ljuset, inte konstigare än så tänker jag. Kul att prova sig fram!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 17. jag har sett rosor så i Sissinghurst, hemma lägger sig Honungsrosen så, uppe på stödet, mycket blommor! (fast egentligen bäst att lägga hela stödet på marken, doftar mest! (upptäcktes efter en stormig natt....

  SvaraRadera
 18. Snart! något att försöka komma ihåg till nästa år!
  Mariana

  SvaraRadera