

Pulsatilla vulgaris
Läckert, eller hur?
Jag hittade dessutom en riktigt vit sippa, men det är den blå, Jeffersonia dubia, som tydligen även kan bli helt vita. Den "riktiga vita" heter annars Jeffersonia diphylla.
Presidentsippan blommar under några veckor på våren, men sedan står det väldigt vackra bladverket vackert hela sommaren. Den har fått sitt namn efter Thomas Jefferson, USA:s tredje president.
Ett parti av skogen, med en matta av fjolårslöv som prasslar härligt under skosulorna. Skogen är ungefär 8-10 gånger så stor i förhållande till det man ser på denna bild.
Mitt i bokskogen finner man detta monument som restes av Gustaf Fredric Åkerhielm år 1834. Bokskogen var säkert redan då en trivsam plats att spatsera i. På den tiden var platsen en konstgjord holme, men har sedan dess vuxit ihop med Stäkethalvön
Jag hade först lite problem med att få någon fason på denna vers, men det berodde på, att jag blev lurad av skiljetecknen. Men på modern svenska blir det ungefär så här: Sannare tårar än vad saknaden ägnar hennes minne uttryckte aldrig människohjärtat, ty huldare maka, säkrare vän, ädlare människa än hon har jorden icke burit.
Även utanför själva skogen finns ett och annat bokträd, och invid vägen satt det några svepen kvar. De har innehållit bokollon, fast de har ju för länge sedan sluppit ut ur sin "kammare". Det var nu ett fint krypin för denna lilla insekt. Jag tycker den ser ut som en sorts Nyckelpiga, men det kan mycket väl vara något helt annat.
Enligt Den gamla svenska bondepraktikan från 1862 kan man spå väder med bokträ:
Vill du veta hurdan vintern vara må,
Så skall du Allhelgona Dag i skogen gå,
Och därefter en bok uppleta,
Varpå du det skall få veta,
Där må du dig en spån avskära,
Är han torr, varm vinter vill dig nära,
Men är samma spån våt och fuktig,
Då kommer en kall vinter duktig.
Mera om bokskogen, i månaden maj, hittar du HÄR!
Den 3 april hade de ej utskolade groddarna blivit riktigt stora. Man ser i de bakre krukorna på bilden nedan. Framför ser man de redan utskolade groddarna. De har vuxit en del som man ser, men de ej utskolade groddarna ser ju faktiskt mycket större ut! Så nu tog jag och skolade ut ytterligare några plantor från dessa krukor. Jag ville passa på att göra en jämförelse över vilka plantor som skulle bli finast. Om mina misstankar stämde att jag kanske skolar ut lite väl tidigt. Som regel brukar jag skola ut väldigt tidigt och det har gått bra hittills. Men man vet ju aldrig, det kanske vore bättre om jag inte hade så brottom?
Och hur gick det då med de olika utskolade krukorna?
Ja, var och en kan ju se, att de groddar jag skolade ut först, trots att de var väldigt små, ser finare än de andra. Enligt denna högst oventenskapliga test drar jag den slutsatsen, att man kan skola ut groddar ganska så tidigt utan att få sämre resultat. OBS Detta gäller dessa växter, så det kan ju vara annorlunda med andra.
Den 13 april
Den 10 april
Den långa - snabeln - heter det väl även på en fjäril, går tydligen att böja nästan hur som helst ....
... men, när Citronfjärilen krypit in i en Julros, hur får den till det här med böjen då? Verkar minst sagt lite trixigt!
Eldskinnbaggar i massor vid foten av en lind.