onsdag 29 april 2009

Mirabilis, 29 april

Underblomman, Mirabilis jalapa har nu kommit med sin första blomma! Jag har följt denna planta från det att den såddes, tidigare inlägg i denna serie var den 6 april och 2 mars. Men nu blir det inga mer inlägg förrän den kommer ut i rabatterna. Jag kan berätta, att den hade ganska påtaglig doft, men jag vet inte om den räknas till de ljuvligare. Dock var den inte helt oangenäm.

Blomman slog ut ungefär klockan 16, som det förväntas av den. Den ingår i Linnés solur och man kan alltså bestämma tiden efter tidpunkten för dess utslagande (vem sa, att jag inte kan uttrycka mig byråkratiskt? ;-) DOCK enligt vissa källor har den inte någon som helst susning vad gäller tiden, den slår ut sina blommor när det börjar bli lite svalare i luften! Hoppsan!

Ja, nästa morgon såg det ut såhär. Tänkte, att när klockan blir 16 igen, då piggnar den väl till. Men, se där bedrog jag mig, så nu får jag vackert vänta på att nästa knopp ska springa ut. När plantan växt till sig och blivit stor kommer den antagligen att vara full av knopp, så det kommer nog att springa ut nya blommor varje dag, hoppas jag.

17 kommentarer:

 1. Kul att kunna följa blomman så detaljerat!
  Hoppas du får gott om nya knoppar.

  Ha en trevlig dag!

  /Monica

  SvaraRadera
 2. Ja den är lite speciell den där blomman.
  Ganska häftigt att den slår ut på klockslaget för att sedan dagen efter ha gett upp och man får vänta på nästa knopp..

  Hoppas solen skiner hos dig med.
  Kolla gärna in min och min mammas sida.
  Två glada amatörer

  SvaraRadera
 3. Antar att den inte bryr sig ett dugg om byråkratisk sommartid.

  SvaraRadera
 4. Kul när man drivit själv, maken säger att det är fusk att köpa färdiga plantor ;)

  SvaraRadera
 5. Spännande med gula klockor i rabatten! Och visst kan du uttrycka dig byråkratiskt- jag funderar fortfarande över doftens sammansättning... "Ganska påtaglig", "kanske inte ljuvlig", "inte oangenäm"... Kejsarkronorna tycker jag tillhör samma doftkategori, för övrigt.

  :-)

  SvaraRadera
 6. Vad roligt att se hur den växer. Min vanliga underblomma står i kruka i uterummet men den har inte ens vaknat till liv om där ens är något.Jag får nog göra en koll. Kram Anita

  SvaraRadera
 7. Hoppas verkligen du kommer att få många blommor när du varit så flitig med denna planta.
  Kul och se hur den har utvecklas och det verkar som det gått fort.
  Fast vad går inte fort just nu?
  Jag hinner igenting känns det som.
  Ha en trevlig Valbort.
  Annika

  SvaraRadera
 8. Vilken säregen blomma! Och din beskrivning är mycket roande.

  SvaraRadera
 9. Tur att du inte hade något viktigt möte (med byråkraterna får man anta) klockan 16 den andra dagen – du hade kanske missat det! Intressant blomma hursomhelst.

  SvaraRadera
 10. Där ser man, mycket kärlek och omvårdnad ger tidig blomning. Att den slår ut i blom på ett bestämt klockslag, skall jag nogsamt följa om faktat håller än idag, då mina Underblommor slår ut ;)
  Trevlig Valborg! /Bea

  SvaraRadera
 11. Så läckert med röda strimmor i den gula blomman!
  Jag har aldrig lyckats riktigt bra med underblomster, fast jag har försökt flera gånger. Jag blev helt betagen en sen oktobervecka för femton år sen när vi bodde på ett litet hotell på Kreta, och den vackra och välskötta trädgården var full av mirabilisar. Och alla blommade i olika färger, i hela spektrat, från vitt till gult till blått till rött till violett och en del var prickiga och andra randiga. Det såg ut som om dom hade självsått sig, för dom växte lite hursomhelst i trädgården. Jag sådde förstås nästa år men dom ville inte alls uppföra sig likadant hos mig. Fantatiskt att din planta redan blommar! Det måste vara ett väluppfostrat exemplar.

  SvaraRadera
 12. Om den bara haft en annan färg........
  Glömmer inte dina Backsippor.
  Har fått flera engagerade i dem.

  SvaraRadera
 13. Det har varit en trevlig resa som du tagit oss på med mirabilisen. Jätteintressant attd se den växa upp till blomning.

  SvaraRadera
 14. Jättetrevlig "föreläsning" om denna, för mig helt okända, blomma.
  Önskar dig all lycka till med odlingen av denna tropiska skönhet.
  Läste på Wikipedia att på engelska kallar man denna för four o'clock plant, precis så som du påpekar!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 15. Ah, så det är så den ser ut, Underblomman. Vacker!
  Trevlig helg!
  Katarina

  SvaraRadera
 16. Så vacker! Okänd även för mig och därför mycket spännande! Härligt att följa från frö till blomma. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 17. Bara att konstatera - du har definitivt kommit längre än jag! Mina är visserligen friska och gröna (de tre som grodde) men några blommor syns inte till. Nåja, den som väntar.... =)

  Ha en skön helg!
  /Helen

  SvaraRadera