söndag 19 april 2009

Fjärilarna försvinner!

Läste i husorganet idag en artikel: Fjärilarna håller på att försvinna. Våra fjärilar minskar stadigt i antal, som kanske många har märkt - och i en takt som är oroväckande. Vad sorgligt! Fjärilarna hör ju till vårens och sommaren glädjeämnen. Vad kan ge mera liv åt en trädgård än just fjärilar. På vissa platser i Sverige har många arter försvunnit helt. Orsaken tror man beror på för mycket kväve i jorden (konstgödning, bilavgaser). En annan orsak är att vi skördar våra fält allt tidigare. Betesdjuren var förr utspridda på mycket större ytor, växtligheten blev mer varierad. Fåren är allra värst när det gäller att äta upp fjärilarnas värdväxter.


Här kommer en liten kavalkad på våra trevliga små vänner i trädgården.


16 kommentarer:

 1. Vad synd att fjärilar minskar i antal, för de hör onekligen till sommarens fröjder.
  En verklig fullträff i din bildkavalkad på vackra fjärilsbilder!
  Vi får väl lov att leva med alla naturens förändringar - tyvärr.
  Trevlig söndag!/ Bea

  SvaraRadera
 2. Vilka underbara bilder!!!
  Jag gör mitt bästa för att bjuda på lite värdväxter... nässelfjärilen är himla vanlig hos mig alltså ;-)
  Ha dé himmelskt gôtt
  Nina

  SvaraRadera
 3. Det är för sorgligt. Vi trädgårdsentusiaster får försöka hjälpa till att motverka, genom att odla växter som fjärilarna tycker om.
  Fantastiska bilder på fjärilar, Ruben!
  Katarina

  SvaraRadera
 4. Underbara varelser!Fascinerande att de kan flyga med dess spröda,tunna fladdrande vingar de har fått, som bär dom framåt och uppåt, ganska hög fart och visar upp sin osannolika konstflygning som ingen sett like till.Synd om dom försvinner ,vi måste vårda dem ömt.

  SvaraRadera
 5. Odlingslandskapets förändring är nog en stor bov i dramat, men som trädgårdsägare kan man göra en insats genom att odla växter som fjärilarna tycker om, inte minst handlar det om att ha överseende med nässlor, tistlar och andra gamla "åkerogräs". Och att inte spruta förstås.
  Eva

  SvaraRadera
 6. Fjärilarna vill vi verkligen inte bli av med! Jag försöker plantera växter som drar till sig fjärilar i min trädgård just för att de är så vackra. Din bildkavalkad är inte illa alls / gittan

  SvaraRadera
 7. Det lär ju inte vara bara fjärilarna som försvinner, humlorna tycks också vara störda av människans framfart. Oerhört vackra bilder på vackra varelser!!

  SvaraRadera
 8. Fjärilar är så underbart vackra! Jag gör vad jag kan för att behålla dem - odlar massor med "fjärilsmagneter", har vatten till dem att dricka och alldeles väldigt många nässlor =)
  I min lilla sommarrabatt på Norrviken kommer jag att ha ett fjärilstema med enbart olika fjärilsväxter. Jag hoppas därmed kunna slå ett slag för fjärilarnas bevarande. Jag ska också ha lite fjärilsbad och kanske en foderautomat. Har du Ruben, som fjärilsexpert, några fler tips på fjärilsprylar?
  /Helen

  SvaraRadera
 9. Illa om det är så.
  Amiralen och Sorgmanteln är många hos oss, sen har vi Makaonfjärilen, som ju är speciell.
  Vi bor i ett område den trivs på.

  1

  SvaraRadera
 10. Jämfört med förr har de nog minskat i antalet, men i min trädgård fladdrar fortfarande många olika sorter, tack vare växternas mångfald.
  Hälsningar, Petra

  SvaraRadera
 11. Jag hoppas de verkligen har fel. Det verkar sorgligt. Vilken tur att du har tagit så fina bilder. Vi får väl nöja oss med dem.Kram Anita

  SvaraRadera
 12. Så vackra fjärilsbilder! Blåvingen på stormhattsblomman är min favorit, den har så underbar sommarfärg. Hos mig har kålfjärilen -eller är det möjligen citronfjäril?-börjat dyka upp nu.
  Bästa fjärilsväxten -förutom nässlor då-i min trädgård är blommande oregano. Där brukar det flyga upp stora moln av fjärilar när säsongen är i full gång.

  SvaraRadera
 13. Tack för att du låter oss njuta av din knivskarpa Fjärilsbilder
  Hänförande...Maria..

  SvaraRadera
 14. Trädgården ska vara levane,
  vi har massa fåglar och fjärilar (snart).

  SvaraRadera
 15. Så otroligt tråkigt att höra. Men vilka vackra fjärilar du fotat! Jag antar att det krävt ett visst tålamod.

  SvaraRadera
 16. Men Ruben! Vilka bilder! Jag tycker dom är helt fantastiska. Och vilken mängd fjärilar. Har du haft glädjen att haft alla dom i din trädgård? Det är för sorgligt detta med fjärilarna. Man känner sig så maktlös. Dessa vackra glädjespridare och pollenerare.

  Ha det gott!
  /Anita

  SvaraRadera