måndag 29 juli 2013

Drömparken i Enköping just nu

Det blir det ett kort inlägg idag, men jag måste visa Drömparken medan bilderna är aktuella. I helgen stannade vi till i Enköping på väg mot Eskilstuna. Parken var fin som alltid, och av torkans härjningar märktes bara lite. Väl värd ett besök med andra ord.

Det är rosa astilbe som drar till sig blickarna.
Astilben tillhör inte mina favoritväxter, men jag kan villigt erkänna,
att jag har faktiskt en planta.

Vad vore parken utan dessa ståtliga "cirklar"? De ger verkligen parken ett lyft.
I mitten av bilden  ser vi rosalila Revsugor Humlesugor...

... och just revsugorna humlesugorna stod i sin fagraste blomning. De fanns på flera ställen och är förstås en bra och tålig växt som inte kräver så mycket "underhåll". Dessutom vacker och "lydig", dvs den håller sig där den skall. Själv köpte jag ett exemplar för några år sedan på en plantskola mellan Enköping och Uppsala och som jag inte kommer ihåg namnet på. De hade specialiserat sig lite grand på växter som finns i Drömparken. På bilden är det två olika sorters revsugor.

Den här vädden, Scabiosa Caucasica 'Perfecta',  är otroligt vacker, tycker jag. Förra året var beståndet inte lika stort som i år så den verkar trivas i Parken. Jag har den själv, men bara i knopp än så länge. Blomningen blir något att se fram emot!

Och vad är det här då? Kommer inte ihåg namnet. 
Vacker i motljus!

17 kommentarer:

 1. Det var massor av vackra blommor - och dom flesta har man ju. Men precis som dig har jag bara en astilbe, en ljusrosa vilket kanske inte riktigt är min färg. Men...den är jättesnygg bredvid dom rosa-vita liljorna på murrabatten så dom är OK ändå.
  Den sista känne rjag igen, men kan inte placera just nu. Det kommer nog andra som kan, så jag får återkomma och titta på dom kommentarerna!!

  SvaraRadera
 2. Drömparken har jag ännu inte haft den stora lyckan att besöka. Hoppas det blir snart. :)
  Hmm... är det verkligen revsugor det där? I så fall vill jag ha dem! ;) Mina ser inte alls ut så där och har blommat över sen länge.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Humlesugor, skall det förstås vara!
   /R

   Radera
 3. Enköping är en av dom vackraste "blomsterstäderna", ett rent nöje att gå runt och spana in alla vackra rabatter....har massor med Astilbe i olika färger och höjder....vilken praktisk växt...ramlar aldrig omkull...passar överallt, blommar relativt länge, vackra blad......

  SvaraRadera
 4. Koselig å se Drømparken igjen. Jeg har vært så heldig og bodd i et fint gammelt hus like ved Drømparken i 2 år. Hadde til og med utsikt rett inn i parken fra mitt soverom. Hva mer kan en hage elsker begjære.

  Brita

  SvaraRadera
 5. Visst är det härligt i Drömparken? Men missade du årets Tematrädgårdar invid å-promenaden efter Drömparken...Känsla för känsla :). "Min" klass som har skapat dem i år minsann, och så klart tycker vi att de är väl värda ett besök, hihi.(www.tematradgardar2013.blogspot.com)
  Plantskolan du menar är Tuna trädgård, som har specialiserat sig på "Drömparksväxter". Väl värd ett besök när inspirationen därifrån sätter in.
  Den sista bilden ser ut att vara blodormrot, Bistorta amplexiacaulis. Dock undrar jag om det verkligen är revsuga...men det kan ju vara lite vanskligt att bestämma av bilder så klart. De ser så höga ut.
  Nästa gång du åker förbi Enköping, glöm inte Tematrädgårdarna! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade tyvärr inte så mycket tid på oss, tyvärr. Nästa gång blir det tematrädgårdarna, den saken är klar. Och Tuna Trädgård låter bekant, det var stället! Blodormrot tror jag också är rätt! Vad duktig du är!!! ;-)

   Tyvärr skrev jag fel, det skall vara Humlesuga och inte Revsuga.

   Ha det gott!
   /Ruben

   Radera
 6. Tuna Trädgård heter plantskolan har varit flera gånger!
  Fint med alla spiror i Drömparken nu den är sevärd i stort sett året om tycker jag.Eskilstuna skriver du då blir jag ju nyfiken bor ju där :)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en kusin i E-tuna.
   /R

   Radera
 7. Underbara Enköping! Tänk om alla städer skulle satsa lika mycket på sina planteringar och parker som de gör i Enköping - vad härligt det skulle vara!

  Jag har tyvärr inte hunnit till Enköping i år, hoppas det hinns med!

  Ha det bra!

  /Nora

  SvaraRadera
 8. Tack för bilderna! Jag vill också dit... fast Piet Oudolf har vi i Göteborg också, alldeles vid centralstationer, andra sidan kanalen.

  SvaraRadera
 9. Måste ta mig dit igen, snart! Vackert!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 10. Dit har jag alltid velat åka! :) Måste bara övertala mannen ;)

  Kram Anna

  SvaraRadera
 11. P.S.
  jag har bra tips om Émile Zola: http://hannelesbibliotek.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. P.P.S.
   jag bjuder på rosa lunch också....

   Radera
 12. Du kunde också få plats, vi bjuder på sill o potäter från Grästorp,
  egna mullbär och mina hembakade skorpor till kaffet :)

  SvaraRadera
 13. Hello Ruben!
  L'ultima foto è sicuramente una Persicaria
  Hugs!
  Titty

  SvaraRadera