fredag 12 juli 2013

Månadens favoritväxt hos A. Vattenkanna

Jag har alldeles missat att vara med hos Anna Vattenkanna och visa månadens favoritväxt. Men nu skall det bli bättring! Den här månaden är det mycket som blommar och många är förstås gamla favoriter. Så jag visar i stället den växt som överraskat mest. Purpursporre, Linaria purpurea, har aldrig varit så fin som i år. Och även om den är en långblommare är det just nu den är som tacksammast i rabatterna.

Linaria 'Canon J. Went' med tagetes 'Linné' i bakgrunden.

I höstas upptäckte jag, att de små blommorna skrumpnade bort. Ja, egentligen fick de väl aldrig chansen att slå ut, det var knopparna som åts upp av ett svart litet djur, troligen en rapsbagge. Varje gång jag gick förbi en linaria plockade jag dessa baggar.

Linarian blommar i olika toner från vitt till lila, samt i rosa.

I våras, såg jag att linarian även under denna årstid hade besök av baggar, så jag fortsatte plockandet. Och ibland lönar det sig att vara ihärdig, vissa dagar kan jag inte hitta en enda bagge. Och nu blommar linarian alltså som aldrig förr ...

Bild med humla (mellanstorleken) för att ge en uppfattning om storleken på blomman. Höjden är för det mesta 70–80 cm på sirliga stjälkar. Här är det också Tagetes 'Linné' i bakgrunden. Och en tagetes 'Jolly Jester' har visst också smugit sig in på bilden.

Linaria 'Canon J. Went'

Gör ett besök hos Anna och se fler favoriter!10 kommentarer:

 1. Söta. Plockandet är miljövänligt...

  SvaraRadera
 2. Den är så trevlig den där purpursporren, fast den kan vara lite busig och dyka upp lite där den vill men det tycker jag bara är en trevlig egenskap. Just dess sirliga och lätta uttryck, både i blomspiran och de smala bladen tilltalar. Kul att du vill vara med i utmaningen!

  SvaraRadera
 3. Linarian är underbar! Här försvann den i år:( har inte lyckats hitta en enda liten fröplanta. Det trodde jag inte kunde hända för den hade spridit ut sig till nästan varenda plantering.Men den kanske bara har ett viloår...

  SvaraRadera
 4. Vad fin den är linarian, en ny bekantskap för mig. Härligt att det lönar sig att plocka kryp, själv har jag plockat larver av olika storlekar på vissa växter, de är så tråkiga!

  Trevlig helg,
  Jenny

  SvaraRadera
 5. Vilken snygging - den var ny för mig. Nu måste jag nog googla den tror jag:-)
  Ha en fin dag i trädgården!

  Kram Nora

  SvaraRadera
 6. Så vakker den er! Den var ny for meg også, og det var fine farger på den.
  Flotte bilder du har tatt!

  SvaraRadera
 7. en riktigt liten sötnos
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 8. Åh, vackra bilder!
  Även en favorit hos mig (dock i år har min 'Canon J. Went' endast bjudit på klena plantor. Vet inte varför, i fjol var den praktfull.
  Nu ska jag ta mig en liten promenad på din fina blogg... =o)
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 9. Jaha, det kanske lönar sig att plocka rapsbaggar - men att plocka liljebaggar har verkligen inte lönat sig här! Det började med att vi täckte klängrosorna och under dom växer liljor - så när vi sen tog bort täckningen så KRYLLADE det av små röda kryp. Jag plockade hundratals, om inte tusentals, och har fortsatt med det sen dess. Men jag som har massor av liljor börjar nu se skador. Fast det är klart, hade jag inte tagit någon så hade man väl inga liljor alls nu.....

  SvaraRadera
 10. Jag gör gärna ett besök hos Anna, men vill även boka ett besök hos dig :)
  Den är vansinnigt vacker den där bagge-eftertraktade blomman!!

  Vår semester börjar med en vecka i Göteborg och Gothiacup men sen är vi hemma resten av sommaren... hur ser er sommar ut för att ta emot besök??

  Kram

  SvaraRadera