torsdag 16 april 2009

Test av utskolning

Den 10 februari såddes Kaukasisk elfenbensklocka, (Symphyandra pendula) och Prickklocka, (Campanula punctata). Efter en månad hade det grott så bra, att jag endast behövde använda en bråkdel av grodderna när jag skolade ut dem i nya krukor, fyra i varje. Jag lät resterande groddar få vara kvar i krukan och växa vidare. Det blev ju en sorts reserv om de första inte skulle gilla en utskolning så här tidigt i livet.


Den 3 april hade de ej utskolade groddarna blivit riktigt stora. Man ser i de bakre krukorna på bilden nedan. Framför ser man de redan utskolade groddarna. De har vuxit en del som man ser, men de ej utskolade groddarna ser ju faktiskt mycket större ut! Så nu tog jag och skolade ut ytterligare några plantor från dessa krukor. Jag ville passa på att göra en jämförelse över vilka plantor som skulle bli finast. Om mina misstankar stämde att jag kanske skolar ut lite väl tidigt. Som regel brukar jag skola ut väldigt tidigt och det har gått bra hittills. Men man vet ju aldrig, det kanske vore bättre om jag inte hade så brottom?


Och hur gick det då med de olika utskolade krukorna?

Den 16 april ser de första utskolade plantorna (10 mars) ut så här.


.... och de plantor jag skolade ut senare (3 april) ser ut så här.

Ja, var och en kan ju se, att de groddar jag skolade ut först, trots att de var väldigt små, ser finare än de andra. Enligt denna högst oventenskapliga test drar jag den slutsatsen, att man kan skola ut groddar ganska så tidigt utan att få sämre resultat. OBS Detta gäller dessa växter, så det kan ju vara annorlunda med andra.

10 kommentarer:

  1. Ja det var ju en markant skillnad.. intressant.
    /Janne

    SvaraRadera
  2. Givande jämförelse och slutsats.
    Du är både noggrann och systematisk.

    SvaraRadera
  3. Du är verkligen lite fiffig och tänker till, det hade jag aldrig tänkt på innan, att det kan vara skillnad i omskolningstidpunkten. Måste faktiskt iaktta skillnaden vid tillfälle.

    Prickklocka har jag också och den har vackra stora klockor, men...den sprider sig lite hejvilt! Bara som en litet obs (!) ifall att du inte visste det redan.

    Zinniafröna gror och växer ngt enormt och har fått flytta in i "svalstugan" för att inte ränna iväg på höjden.

    Trevlig dag! /Bea

    SvaraRadera
  4. Intressant! Jag gillar den här typen av experiment. (Jag gillar också de kitschiga plastkrukorna...!) Ha en god helg!

    SvaraRadera
  5. Intressant! Ovetenskapligt eller inte; detta är nyttig praktisk kunskap.
    Trevlig helg!
    Katarina

    SvaraRadera
  6. Intressant! Jag gillar också att experementera. Inte alltid det blir lyckat men man måste ju testa =) Jag går och "glor" på fröna jag satt i lykskåpet (från dig) och hoppas att veckorna ska gåfort sa att jag kan få plocka fram dem. Hur har det gått med dina? Blev det några plantor? Ha en fin helg / gittan

    SvaraRadera
  7. Intressant test. Vad bra att du delade med dig av dina erfarenheter. På så vis lär man sig något nytt. Tack!
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  8. Spännande experiment, Ruben. Har du växthus förresten? Jag har så svårt att få nåt att gro och växa annat än slanlikt frånmitt köksfönster.

    SvaraRadera
  9. Camellia: Tyvärr inget växthus, men jag har vanliga lysrör som ger tillskottsbelysning. /Ruben

    SvaraRadera