söndag 22 april 2012

Hello, you s e x y thing

Blev inspirerad av Iann, på bloggen Leva Grönt, som visar de mest fantastiska foton från pelargonieutställningen i Gamla orangeriet i Bergianska trädgården. Jag visade hustrun, som är den som har hand om pelargonierna här hemma, och av det bar! Jag får nog lov att erkänna, att jag inte precis är någon 'pelargonie-människa', men det finns några få, som jag gillar. Efter att ha besökt utställningen är jag helt fascinerad av den mångfald som finns inom vildarterna, vilka är de som visas. Och pelargonien nedan är ju rent sexig i sin framtoning, eller hur? Utställningen håller på April ut, så det gäller att raska på om man vill se den. Och - jodå, det blev några sticklingar med hem!! Så nu har jag en alldeles egen pelargon!! Så det kan gå!!

Pelargonium x ignescens, Hybrid från tidigt 1800-tal.

Pelargonium x glauciifolium (tack Iann, den hade jag missat att fota av skylten på).

Austalisk pelargon, Pelargonium australe inlandsform
Denna pelargon är min  favorit, just för att blomställningarna liknade små bollar.
Den fanns ej att köpa som stickling. 
Jag hittade dock fröer till denna hos Görels Pelargoner.

En liten del av utställningen.

Pelargonium grandiflorum, Storblommig pelargon.


Mer pelargoner från utställningen hittar du HÄR!


6 kommentarer:

 1. Vika härliga pelargoner så läckra
  ha det så gott
  maggan

  SvaraRadera
 2. Nja... jag är ju ingen "pellistant" Den mörka var iofs häftig men den luktar förmodligen lika illa som sina släktingar =)

  SvaraRadera
 3. Wow och oj och jisses! Härliga bilder på fina pellisar.

  SvaraRadera
 4. ...och vilken blev din alldeles egna pellis!?
  Jag är egentligen ingen pelargonmänniska, men när jag bodde i Stockholm så åkte jag alltid till Rockdala i Västerhaninge på deras auktioner och kom sen hem med något enormt stort och ovanligt. Dom sålde ju inte bara sina moderplantor av pellisar utan också av fuchsior, så det blev en 2-3 att ha på altanen. Men dom sista åren hade dom ju flyttat tyvärr....
  Här nere har det fortsatt med att jag åtminstone ska ha några stycken färgstarka och i år blir det förmodligen ILLRÖDA hängpelargoner (kaskad)!

  SvaraRadera
 5. Underbara exemplar! Finns denna samling idag? Och var i sådanafall??

  SvaraRadera