fredag 29 oktober 2010

Italienska trädgården

Den Italienska renässansträdgården öppnades så sent som den sista maj 2008 i Gärten der Welt som ligger i Marzahn utanför Berlin. Den är skapad med de Italienska renässansträdgårdarna som förebild, men inte som en kopia utan den är 'sin egen'. Som man ser är den pampig i sin arkitektoniska uppbyggnad (detta är bara en del av en större enhet).Väldigt effektfullt att se trädgården genom den öppna porten och se vattnet glimra i solskenet.


Även i denna trädgård har man lagt ner mycken möda på material och arbete.

Se bara på gångarna lagda av småsten. Detta är huvudträdgården i komplexet och den är skapad enligt känt maner med fyra kvarter kantade av buxbomshäckar och med fyra gångar som bildar ett kors med fontänen i mitten. Rund kanterna finns marmorbänkar där man kan sitta och njuta av trädgården. Vattnet ger en svalkande känsla. Genomgående har man använt de färger som man ser här, det vill säga gult och grått med terrakotta som ett mjukt inslag i dekorationer och krukor.


Bacchusfontänen står i en nisch av vulkanisk sten och här och där finns ormbunkar instuckna. De är ännu så länge ganska små men när det får växa till sig kommer denna fontän att bli helt fantastisk. Till höger fontänen på huvudgården. Se så fint vattnet flyter ner från kanterna på skålen.


Den nedre trädgården består av många små kvarter med gångar emellan. Uppstammade rosor och buxbom står som en skog. Buxbomen ser ut att vara i behov av klippning men de måste förstås få växa till sig lite först! Även denna trädgård är muromgärdad. De blågröna skynken man ser är till för att skydda buskarna mot uttorkning.


I kvarteren finner man genomgående denna svala plantering av bland annat lavendel och en ljusblå aster. Den ser lite spretig ut men det hör ju till i en trädgård av denna typ.

Detta inlägg publicerades första gången i september 2008 på min gamla blogg.

1 kommentar: