fredag 29 oktober 2010

Koreanska trädgården

I Gärten der Welt utanför Berlin finns denna Koreanska trädgård som är en gåva från staden Söul. Förebilden för trädgården är 'Das Haus der einsamen Freude', vilket skulle bli ’Ensamma glädjens hus’ eller möjligen 'Huset där man glädjer sig i sin ensamhet' eller kanske något helt annat! Detta, förlagan alltså, byggdes 1516 för Eon Jeok Lee. Dit drog han sig tillbaka från politiken för ägna sitt liv till studier i Konfucius lära. Trädgården invigdes den 31 mars 2006. Då fanns redan de japanska, kinesiska, balinesiska och orientaliska trädgårdarna. Ännu ett exempel på traditionell trädgårdskonst från fjärran östern alltså.

Graniten vid bäcken och dammen kommer från Cottbus i Tyskland. Cirka 200 ton gick det åt. Det kanske inte säger så mycket, men 200 ton är ju inget man släpper på foten direkt.
Porlande vatten – och framför allt skummande, vilket ger en extra effekt.


Boningshuset. Det mesta av materialet till detta samt till murarna runt egendomen kommer från Korea. Genuint så det förslår! Vilket fantastiskt vackert tak!


Galleriet i anslutning till boutrymmena är skapad speciellt med tanke på en enda sak. Här ska man sitta och njuta av det vackra parklandskapet. I parken finns bland annat följande växter och träd: bambu, tall, lönn, prydnadskörsbär, tårbjörk, azalea och magnolia.


Denna port var egentligen huvudingången, men den var stängd på grund av ett getingbo. Det är ju alltid en särskild känsla att komma in genom en port, men det var rätt häftigt att komma från vårt håll också och se huset ovanpå stenlandskapet.

Detta inlägg publicerades första gången i september 2008 på min gamla blogg.

1 kommentar: