fredag 29 oktober 2010

Vatten

VATTEN är temat för Blooming Friday denna vecka. Fler bidrag hittar du hos Katarina på bloggen Roses and Stuff.

Detta inlägg (och de följande från Gärten der Welt) publicerades första gången på min tidigare blogg som försvann ut i cyberrymden. Nu när vatten "kom på tapeten" tyckte jag det var ett bra tillfälle att återuppliva inläggen! Gärten der Welt kan du läsa mer om, och titta på fantastiska bilder HÄR!


Vatten i trädgården, det är så rofyllt att lyssna till porlet, det säger alla! Och viss tillför vatten både detta rofyllda, men kanske ännu mer viktigt är, att i vattnet avspeglar sig himlen vilket är väldigt vackert! I Gärden der Welt, som jag förresten har skrivit om åtskilliga gånger tidigare – men jag har inte fått den på hjärnan, om någon skulle tro det! Det bara verkar så. I alla fall så noterade jag särskilt olika sätt på vilket man använde vattnet.


I den Kinesiska trädgården är det lugnet som en stor vattenspegel kan ge som är det viktiga.

I den Italienska ränessansträdgården finner man vatten i framför allt fontäner.


I den Orientaliska trädgården är det vatten i kanaler som gäller.

Sedan har vi vatten i form av flöden och små vattenfall i de Japanska, Balinesiska och Koreanska trädgårdarna. Dessa studerade jag lite särskilt, eftersom jag har ändrat och ändrat i min egen lilla damm åtskilliga gånger. I början hade jag en fontän i mitten. Strålarna speglar sig visserligen vacker i solstrålarna och det ser genast lite gladare ut. Men, efter ett tag började jag vurma mer för ett litet fall istället, för att få in en mer naturlig känsla.


... och så den Japanska trädgården! Japanerna har en given ram över hur de bygger sina fall. Två stora toppiga bumlingar till stenar på var sin sida om fallet ska det vara, samt en någorlunda stor sten emellan som vattnet kan rinna nerför.


I den Balinesiska trädgården var fallet mer uppbyggd av, vad ska man säga, en stensamling. Och vattnet kom rinnande från toppen i små rännilar.


Så den Koreanska trädgården. Koreanerna hade ett annorlunda sätt som jag inte sett förut. Mellan två stora stenar fanns en liten rund sten som höll upp den stora övre stenen. Och detta gap som blev hittade vattnet sin väg.

Detta inlägg publicerades första gången i september 2008 på min gamla blogg.

52 kommentarer:

 1. Men vad intressant. Är bara lite svårt att bestämma vad jag tycker bäst om.
  Jag älskar ju att jobba med sten och är rätt övertygad om att det rätt snart kommer en damm eller liknande in i min trädgård också.Ha en fin fin helg/Gela

  SvaraRadera
 2. These water features are so beautiful! Romantic falling of water!!

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt fina bilder med vattenanknytning från de olika trädgårdarna!

  Jag var i Berlin för ett par år sedan men kände inte till Gärten der Welt. Det verkar ju helt underbart att gå där och njuta av allt det sköna!

  SvaraRadera
 4. Helt underbara vattenbilder, tack för det.

  Ha en bra helg, Kerstin

  SvaraRadera
 5. Tack Ruben, det är precis det museet som jag tänkte på...ska bara få ihop familjens alla viljor och önskemål nu och göra ett bra upplägg...Kanske det finns något som tilltalar barnen mer i närheten.....

  SvaraRadera
 6. Vilka vackra och spännande bilder från en helt fantastisk park.
  Önskar dig en skön helg.

  SvaraRadera
 7. Jag kommer ihåg några av bilderna Ruben och de är lita enastående vackra idag!

  Ha en trevlig helg/ Tyra

  SvaraRadera
 8. Så många vackra vatten! Skulle bli svårt att välja om man fick möjlighet till ett så stort projekt i sin ege trädgård...

  Trevlig helg!
  Stina

  SvaraRadera
 9. Jag minns det inläget såväl och njuter av det minst lika mycket idag som jag gjorde då =) Ha en go helg / gittan

  SvaraRadera
 10. Inlägget ska det ju stå så klart =P

  SvaraRadera
 11. Vilka vatten! Vackra på olika sätt, visar hur användbart vatten, och sen finns det ju oändligt många fler sätt att använda vatten på, fantasin och vattentillgången sätter gränserna.. ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Visst är det bra med Blommig fredag! Man får rota bland sina bilder och hitta nya vinklar till de olika teman Katarina funderar ut. Och inte minst få följa med på utflykter som dina - det här stället är ju urhäftigt!
  Hej hej!
  /Ann Marie

  SvaraRadera
 13. I am so glad you posted this again Ruben. How beautiful to see all the water ways for many cultures gardens. I think I love the Japanese the most. Have a lovely weekend. Kram Carol

  SvaraRadera
 14. There are so many different ways to use water in a garden. Love your pictures. I especially like the Korean water fall - a very clever use of natural rock.

  SvaraRadera
 15. Hej igen! Jag såg ditt meddelande och vill bara tala om att julen den finns även hos mig =) Jag plockar fram den efter Alla helgons dag. Tack för din omtanke / gittan

  SvaraRadera
 16. Oh, vilken tur att jag vågade mig ut en minitur ikväll:-)
  VILKA UNDERBARA BILDER!! Och inte gör det något att man visat dem förr, jag tittat ofta på mina bästa bilder om och om igen:-)

  Ha det! H.

  SvaraRadera
 17. ...det är ju såna här bilder som under åren har inspirerat mig till att vilja ha en liten damm! Och nu när jag har det vill jag ju genast ha en STOR damm!!
  TREVLIG HELG
  Susie

  SvaraRadera
 18. Åh, så mycket fint 'vatten' du visar... Verkar vara ett toppenställe att besöka. Har inte sett dina inlägg tidigare, så för mig var allt nytt. Mycket vackra bilder allihopa. Och så intressant att få se olika stilar så där uppradade.. gör att skillnaden blir tydligare. Själv är jag mest förtjust i den japanska och italienska av dem du visar.... mmm... sååå vackra. Väldigt intressant att få se de koreanska och balinesiska vyerna. Dessa hade jag ingen koll på tidigare....

  Tack, tack för fina och intressanta bilder....

  Trevlig helg!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 19. Det var verkligen intressant att få se de olika trädgårdstyperna. Den japanska och framför allt den kinesiska tilltalar mig särskilt. /Vänligen Ulla Laiho

  SvaraRadera
 20. FANTASTISKA BILDER :)
  Ha det gott
  Håkan

  SvaraRadera
 21. Vilka konstverk till bilder!!
  Tjingeling Monica

  SvaraRadera
 22. Fantastiskt ställe det där, bara vis mera du, spelar ingen roll att du fått det på hjärnan. Den stora kinesiska trädgården får ju inte plats här hos mig men den sista, koreanska, den låter mig inspireras, borde inte behöva ta så himla stor plats..
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 23. Vilka härliga vattenbilder! Blir sugen på att ha mer vatten i min trädgård. Ha det bra! /Katarina

  SvaraRadera
 24. Vatten är en sådan lyx i trädgården, både att titta och lyssna på. Härliga bilder, jag tror nog att det japanska lilla vattenfallet är min favorit, som vanligt! Ha en härlig hösthelg, Ruben! Liisa.

  SvaraRadera
 25. Otroligt härliga bilder!
  Ha en fin helg!
  Margot

  SvaraRadera
 26. Det var mycket vackert vatten

  SvaraRadera
 27. Så intressant om vatten:)

  SvaraRadera
 28. Så många fina vatten bilder! Skulle vara intressant som trädgårdsresa. Skulle gärna vilja ha liten bit av alla i min trädgård;)

  SvaraRadera
 29. Ruben! Det här inlägget är så vackert och bildande att jag har inga ord! Jag är stum av beundran över dina kunskaper och över din "bereshet" (vet inte om så'nt ord existerar, men du hajar nog;)!)
  Ett makalöst imponerande inlägg!/Anja

  SvaraRadera
 30. Så himla vackert Ruben.. och du har så rätt om att vatten är rofyllt att titta på. Det kan vara över ett hav i storm eller vila.. det kan vara på en liten vattenyta i en självgjutet fågelbad.. det är mysigt. Tycker lite det är samma känsla som att titta in i en sprakande eld.. man drömmer sig bort o bara är.
  Ha en fin helg..Moa

  SvaraRadera
 31. Vilket inspirerande inlägg - de olika sätten att använda vatten i trädgårdar är fascinerande!
  Trevlig fortsättning på helgen

  SvaraRadera
 32. Det är spännande med vatten i trädgården och nästan alltid blir det fint och rofyllt.
  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 33. Uppdatering om röd rosenknoppspelargon. Det är namnet på den, Röd Rosenknopp. Så enkelt var det.
  /I.

  SvaraRadera
 34. Helt underbara bilder! Sitter här och suckar...älskar ljudet av vatten i trädgården och njuter av alla fåglar som gör visit.

  SvaraRadera
 35. Helt underbara bilder! Så läckra vattenstrålarna ser ut i den orientaliska trädgården. Som glasskulpturer. Vatten är härligt. Själv har jag en pytteliten damm men som jag njuter av den.

  SvaraRadera
 36. Vatten är otroligt rogivande och ditt fantastiskt fina inlägg gör ju att jag njuter ännu mera.
  Koreanernas sätt att göra skulle jag gärna ha i en damm men jag orkar inte börja om.:o)


  Ha en fin fortsättning på veckan
  Gunilla

  SvaraRadera
 37. Det här inlägget minns jag mycket väl och hur förtjust jag blev i bilderna :) Minns också att jag efter läsningen, ville gå ut och gräva för att anlägga dammar :)

  Ha en bra vecka :)

  SvaraRadera
 38. Så inspirerande bilder! Vattenfall i olika former har alltid varit rofyllt för mig. Tack för dessa vackra bilder!
  Pella

  SvaraRadera
 39. Hej igen Ruben.
  Helt rätt, "kulorna" är äpplen och de är spättade på armeringsjärn. Du ser det tydligare i det tidigare inlägget som jag gjort.Där är det närbilder.
  Ha en bra dag!
  / Pella

  SvaraRadera
 40. Hmmmm.... glömde tacka för din fina kommentar :))))
  / Pella

  SvaraRadera
 41. Magiskt är det Ruben. Tål att visas flera gånger minsann.
  Vatten är det jag saknar mest i min trägård det ger verkligenro.
  Förstår inte hur jag kunnat missat ditt inlägg? Men jag har lite vilo tid just nu.
  Tack för detta fina inlägg.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 42. Hej!
  Jag kommer väl ihåg de vackra bilderna från TB och visst ger vattnet både avkoppling och något rofyllt, men samtidigt en kreativitet att skapa något så enormt vackert med fontäner och porlande vatten - underbart!
  Ha en bra dag! /Bea

  SvaraRadera
 43. Hi i am new here, i just don't know if i am the only English-speaking commenter here. I am not sure if this blog is Swedish or German, but your water fountain photos are great!

  SvaraRadera
 44. Hej Ruben Nu så är jag kry igen efter förkylningen Vatten ja livsnerven för oss alla. Förunderligt är det Tittade i går på naturfilmen o Amazonfloden jordens största flod där var det också vatten i "full frihet".
  Människan tämjer ju vattnet efter sitt eget behag och det är så rofyllt samt stimulerande att se på.

  SvaraRadera
 45. Hej Ruben Oj så många kommentarer du fått till ditt inlägg om vatten men det förstår man ju för det är ett vackert inlägg verkligen. Ville önska dig en skön helg bara det är ju gravsmyckningsdagen då kyrkogården är som allra vackrast och mest folk befinner sig där.

  SvaraRadera
 46. Morrn Ruben Ny vecka och vinterkallt så idag är trädgårdsvattnet fruset och gumman Frost har målat hela trädgården med iskristaller så vackert Sen lyser solen på dem här så man kan inte se sig mätt nästan Men det är halt så man får passa sig Ha det gott..

  SvaraRadera
 47. Hej Ruben Man längtar efter vattnet nu det känns så där lite somrigt liksom på dina fina bilder. Ute känns det däremot vintrigt så man dröjer sig gärna kvar en stund här i sommaren!

  SvaraRadera