fredag 29 oktober 2010

Orientaliska trädgården

Den orientaliska trädgården vid Gärten der Welt i Marzahn utanför Berlin är en värld för sig. Innesluten av fyra meter höga murar är den rumsliga känslan påtaglig. Efter att ha passerat boningshuset med arkader snidade i intrikata mönster i cederträ kommer man ut till denna loggia (eller pelarhall). Det behöver väl knappast sägas, att experter från orienten varit med att skapa denna trädgård.Man blir imponerad av den höga kvaliten på material och arbetsinsatser. Mosaikerna är utsökta och smyckar murarna längs hela den kvadratiska, stora trädgården.Och blickar vi ut mot trädgården möts man av denna syn. Trädgården kallas 'Trädgården med de fyra floderna', och det är ju ett passande namn eftersom de imponerande fontänerna, eller kanalerna bildar ett kors.


Vilka kaskader – i perfekt symetri!


Mosaikgolven i kanalerna samspelar fint med vattnet


Rabatterna bestod av mer eller mindre exotiska växter, en del frostkänsliga måste förvaras på annan plats under vinterhalvåret.


Det var nästan skönt att träffa på en blomma man kände till, för visst är väl det här en höstanemon som lägger sig så graciöst över terrakottakrukan. Snyggt!


Och så lite mer vatten. Dessa kaskader kan man beundra länge!

Detta inlägg publicerades första gången i september 2008 på min gamla blogg.

1 kommentar: