fredag 29 oktober 2010

Kinesiska trädgården

'Garten des wiedergewonnenen Mondes' kallas denna kinesiska trädgård i Gärten der Welt som ligger i Marzahn utanför Berlin. Det skulle väl bli ungefär 'Den återvunna månens trädgård' på Svenska och anspelar på Tysklands återförening. Detta är Europas största kinesiska trädgård, nyskapad efter kinesisk tradition av Pekings institut för klassisk trädgårdskonst. Allt material har forslats hit från Kina (i 100 fartygskontainrar). Inte illa! Byggd på plats av bland andra 18 kinesiska konstruktörer och 2 kinesiska trädgårdsarkitekter. Över tre år tog detta och kostade cirka 40 millioner kronor. Man blir imponerad!!Fulländat, skulle jag vilja säga. Månporten har många olika andliga betydelser. Dess lutande tak representerar den kinesiska sommarhalvmånen Takpannorna har talismaner i ändarna. En ofta förekommande missuppfattning är, att månporten härstammar från Japan. Men det var i Kina som japanerna först kom i kontakt med månportar.
Utsiktsplatsen sedd från andra hållet.


Ovan till höger ser man thehuset där man kunde sitta och njuta av utsikten till en kopp äkta kinesiskt the.


Ljus och skugga och denna fantastiska kombination av mjukt och hårt, rakt och kurvigt. Detta är ju så perfekt att man undrar om kineserna under årtusenden utvecklat en kod för absolut skönhet. Allt är ju så utsökt in i minsta detalj.
Hittade en liten film på nätet om Gärten der Welt, där bland annat man fick se lite av den kinesiska trädgården. Se den här! Man får faktisk en kort glimt av utsiktspaviljongen bakom månporten, men från andra hållet. Det är där kvinnan sätter ner båda händerna i räcket.

Vid den större vattenspegeln ser vi stenbåten. Huset används för bröllopscermonier. Inifrån har man en hänförande utsikt över landskapet.

En traditionell kinesisk båt, som bara låg stilla och guppade på vågorna.

Stenbåten med stadigt fundament. Hur kan detta bli vackert? Jag skulle då aldrig i min vildast fantasi komma på något dylikt. Men kineserna, de kan! Otroligt att något så motsägelsefullt kan bli så rätt!

Och vid stenfoten en liten grupp lotus. Sparsmakat så det förslår.

Bambu var det dominerande växtslaget. Men titta på stenläggningen! Suck!!

Stenläggningen är ju så vacker och harmonisk att man blir stum. Vid stenkanten växer skugg-gröna.

Detta inlägg publicerades första gången i september 2008 på min gamla blogg.

MER från den Kinesiska trädgården finns HÄR!


1 kommentar:

  1. Helt underbart att få se dina fina bilder, jag vill följa med nästa gång..

    SvaraRadera