onsdag 13 oktober 2010

Barockparken

Av en händelse passerade jag en informationstavla över Upplevelsestråket, en promenad/cykelväg som "tar dig från forntid till nutid". Jag ser, att man passerar Barockparken vid Stora Wäsby herrgård. Wow, detta måste undersökas, hade ingen aning om vad som väntade mig. Hittade denna bild som visar hur parken såg ut vid början av 1700-talet. Som man ser är det en imponerande anläggning.


Stora Wäsby i början av 1700-talet. Dammarna ser man längst bort i parken.

Vi följde skyltarna, och så småningom kom vi till Barockparken. Det visade sig, att Upplands Väsby kommun har för avsikt att restaurera delar av den. År 2007 inleddes arbetet med att undersöka och återställa dammarna. Hur man tänkt sig restaurera resten av parken, vet jag inte, men jag skulle tro, att den skall bibehålla sin barocka karaktär.


Den nordvästra dammen är restaurerad. Dammen hade används som "tippstation" för diverse bråte under 1900-talet, så först var man tvungen att gräva ur och transportera bort detta. Man konstaterade att den gamla stenläggningen hade sjunkit ner i leran och kalvat ut på flera ställen.


Den nordöstra dammen arbetar man fortfarande med.

En järnväg skär tvärs genom barockparken, och det är endast delen norr om den som kommer att restaureras (dvs på fotot fram till järnvägen och det som ligger bakom mig). Järnvägen går ungefär mitt emellan den främre och bakre bosken (se översta bilden), precis hitom dammarna. Stora Wäsby är privat egendom och parken närmast herrgården igår inte i detta projekt. Den delen tror jag är ganska välskött, men den delen är inte tillgänglig för besökare.


Järnvägsspår för pendeltåg och Upptåget (Uppsalatåget). Till höger ser man några av de nyplanterade träden. Herrgården skymtar mellan träden.


Blekbalsamin, som lär vara ganska sällsynt, växte på platsen. Den blir endast cirka 50 cm hög.

Jag tycker det är väldigt positivt, att man satsar på att bevara våra gamla parker och trädgårdar. Detta ser kanske inte mycket ut för världen, och det kan ju inte ha varit billigt, att återställa dammarna, så jag hoppas och tror, att man kommer att lägga ner en hel del resurser även i framtiden.

13 kommentarer:

 1. ...att det verkligen är på tiden att man satsar lite på våra parker och trädgårdar. Det är ju också något som verkligen "ligger i tiden" och nu verkar t.o.m. myndigheterna fatta att vi är VÄLDIGT många som gillar sånt!

  SvaraRadera
 2. ...at jag naturligtvisd glömde att säga att dammen med boskén runt om såg helt fantastisk ut. DEN skulle jag vilja ha här!

  SvaraRadera
 3. Vilka anläggningar det funnits! Och det mest märkliga att det ligger så nära i tid och ändå så få spår (i många fall) finns kvar.

  Har du varit vid Ericsberg http://www.ericsberg.se/
  någon gång? Restaureringen där är otroligt intressant att se, inte minst för att det ger en känsla av hur parker kring slott och herresäten måste ha sett ut när de var nyanlagda i samband med att huvudbyggnaderna byggdes.
  (En bit att åka, jag vet, men om du har tid kan du ta en omväg vid ditt årliga Julita besök... ;-))
  hej, hej/IET

  SvaraRadera
 4. Vilket spännande inlägg. Det är verkligen roligt när man restauererar sådana parkanläggningar, det har ju funnits så mycket vackert som nu nästan är helt borta.
  ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Ja, vad fantastiskt att försöka bevara lite av den sortens konst! Ska absolut besöka den när den är färdig:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Stort jobb antar jag men väl använda pengar...

  SvaraRadera
 7. Tack!! Fröer med posten idag. :-)
  /Iann

  SvaraRadera
 8. Så intressant, ett föredömligt projekt, tack för att du visade!

  SvaraRadera
 9. Vacker tanke att ta till vara det som en gång var!
  Ibland undrar man hur det fanns resurser förr att hålla igång så vackra och välvårdade parker, när inte nutid har de ekonomiska resurserna!?
  Den fina kartan speglar rader och rutor av fin ordning och design!
  Må gott! /Bea

  SvaraRadera
 10. Otroligt projekt att ro iland. Men jag tycker det är fantastiskt att man faktiskt försöker återställa sådana pärlor! Intressant! Hälsn mimi

  SvaraRadera
 11. Såå roligt att man vill återställa delar av parken... När man ser på bilden som visar parken på 1700-talet blir man ju mäkta imponerad. Blir väldigt nyfiken på historien bakom fastigheten........

  Ha det fint!
  / Charlotte

  SvaraRadera
 12. Hedervärt av kommunen att satsa så stort på att bevara sin historia och ta tillvara det gamla. Och alltid lika fantastiskt att inse att man nästan var duktigare på att anlägga parker på 1700-talet än man är nu. Men det är väl smaken som förändras och marken som krymper.
  Hur som helst kul koppling!
  /Stina

  SvaraRadera
 13. Så intressant! Roligt att man satsar på sådant! /Katarina

  SvaraRadera