fredag 15 oktober 2010

Vild och vacker

Dagens tema i Blommig Fredag är Vild och vacker och fler bidrag hittar du som vanligt hos Katarina på Rosor och ris. Den vilda kanadagåsen blir vanligare och vanligare vid våra vattendrag. På vissa ställen har dess mängd faktiskt blivit ett problem och man får verkligen tänka på var man sätter fötterna när när man passerar ett gäng kanadagäss. Redan på 1600-talet infördes den från nordamerika till England. Ka-honk ka-honk, säger jag - och jag tror att kanadagåsen instämmer.

Sveriges Ornotologiska Förenings hemsida hittar jag följande:
" .... De första utplanteringarna i Sverige gjordes i Kalmarsund av en som hette Bengt Berg någon gång kring 1930. År 1940 flyttade Bengt Berg till Eriksberg i Blekinge där han fortsatte sina utplanteringar av kanadagäss. Under 1940-talet skänkte han kanadagäss till Örebro och Västerås, där fåglarna under en kort period som parkfåglar etablerade sig såväl i Hjälmaren som i Mälaren och gav upphov till snabbt växande bestånd. Sedan följde en rad utplanteringar runt om i Sverige som har fortsatt fram till 1970-talet".

Jag märker av kommentarerna, att det har blivit ett litet missförstånd. Landskapet är vackert - och gåsen är vild! Men det är klart, gåsen är väl egentligen vacker den med .... men inte det den lämnar efter sig.


Kandadagås vid den vackra Säbysjön.

26 kommentarer:

 1. Det är precis som med rabbisar (små kaniner) och rådjur här på Gotland. Dom utplanterades av jägare utan en tanke på hur det hela skulle utveckla sig. Utan naturliga fiender så går det helt enkelt åt skogen!
  Jag älskar djur, men just därför vill jag att dom ska finnas i sitt naturliga habitat och inte spridas som pest över hela världen. Då slutar det med att man som här med flit smittar dom med hemska sjukdomar för att bli av med dom. Den som sett en sjuk rabbis vet vad jag talar om - det är en fruktansvärd syn!
  Ledsen för utbrottet men jag var tvungen. Känns lite knepigt efter det, men jag öbnskar dig och de dina; TREVLIG HELG!

  SvaraRadera
 2. Great photo with stunning watery reflections! I did not know that the Canadian goose was introduced to sweden! A very informative post!

  SvaraRadera
 3. Jag undrar om man kan äta de små liven? Vanlig gås är ju gott :-)
  Trevlig helg min vän/ Tyra

  SvaraRadera
 4. Ja Kanadagäss har vi många här nere i sjöarna.. de är fina men kan gapa rät högt ibland om de är många skratt rena kaffebjudningen låter det som då. men de är så snygga ser så "välklädda" ut jämt Tycker om dem.

  SvaraRadera
 5. Vilken ögonbedövande vacker vy!/Anja

  SvaraRadera
 6. Kul att du gillar fåglar och uppmärksammar en så fin gås! Minns att jag blev jagad av en ilsken Kanadagås som barn - men skräcken satt inte i så länge för jag är fortfarande lika fascinerad av dem. Här i Skåne kryllar det av dem på fälten för tillfället där de äter upp sig inför flytten söderut.
  Trevlig helg!
  /Stina

  SvaraRadera
 7. Vacker bild, men nu måste jag erkänna något. Jag är livrädd för kanadagäss. Tar gärna en omväg om det står en i min väg;)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 8. "Vild och vacker", absolut! Stämningsfull miljö du fångat på bild.

  Får en minnesbild av när vi satt i segelbåten en tidig morgon, kaffekoppen i handen och så kom de simmandes på rad - jättevackert!

  Senare så skulle solläge intas och vi går iland med solfilt och klafsar runt i gässlortarna tills vi hittar en relativt ren plats att slappa på :)

  Blandande känslor med andra ord :)

  Ha en skön helg :)

  SvaraRadera
 9. Gräsmattorna i Malmös parker är fulla av gåsskit....finns mycket folk som upprör sig över det ;)
  Men vild och vacker...Ja, absolut ;)
  Trevlig helg ;)

  SvaraRadera
 10. Påminner mig om att det är dags att dra till skogs innan den där vita sörjan kommer.

  SvaraRadera
 11. What a beautiful watery post Ruben. I am sure the goose agrees! ;>)

  SvaraRadera
 12. ...att jag läste precis ditt inlägg på min blogg.
  Ja du Ruben, om någon fattig stackare jagar för att överleva det kan jag begripa och tycker det är helt OK. Men hur kan dom som har MYCKET göra sånt för sin egen "trevnads" skull det övergår mitt förstånd!

  SvaraRadera
 13. Helt underbar bild med gåsen och vattnet.... Mycket vackert!

  Trevlig helg!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 14. Men åhhh vilken tjusig bild!!
  Ha en fin kväll! / Irene

  SvaraRadera
 15. Tjusigt, vilt och vackert naturfoto. Men gäss, dom för ett himla liv, inte sant?

  SvaraRadera
 16. Vacker bild med stämning!
  Trevlig helg! /Bea

  SvaraRadera
 17. Som en tavla är din bild, kanadagäss inte mina favoriter.
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 18. Fantastiskt foto. Vilket djup och ljus. Och sen kronan på verket med den vilda gåsen i förgrunden. Toppen. Ha en bra fortsatt helg. Anita

  SvaraRadera
 19. Väldigt vacker bild på en fin fågel. Jag är dock glad att jag inte har de i min direkta närhet. Som du skriver, skrik och skit dagarna i ända! Ha en trevlig helg.

  SvaraRadera
 20. Japp, båda är vilda och vackra, gåsen och landskapet, men jag tycker ändå det är synd med denna import. Så många gånger som jag skrubbat bort lämningar på svärföräldrarnas sommarställe, för att barnen ska kunna bada på klipporna. Suck!!!

  SvaraRadera
 21. Vilket fantastiskt kort!!! (Fast jag håller med om att de lortar ner...)

  SvaraRadera
 22. Härlig bild! Just där vill man slå sig ner, precis bakom ryggen på gåsen, och hälla upp lite kaffe ur sin termos och sitta och vara tyst en stund.

  SvaraRadera
 23. En sån fantastisk vacker vy, gillar ljuset.

  SvaraRadera
 24. Det var en väldigt fin bild Ruben. Men den där gåsen borde fått stanna i Kanada om du frågar mig och den där bengt skulle jag gärna bytt ett par ord med.

  SvaraRadera
 25. Fantastisk vacker bild!!!!
  /MB

  SvaraRadera
 26. Fantastisk vacker bild!!!!
  /MB

  SvaraRadera