tisdag 31 augusti 2010

Tobaksblommor

Provade två för mig nya tobaksblommor i år. Jag är verkligen nöjd med dem, och de kommer garanterat att få en plats i nästa års rabatt. Den ena är klocktobak och den har en frisk men diskret färg av lime. Tyvärr framgår inte dess effekt så bra på bilden, men även på avstånd ger den rabatten en särskild prägel.

Den andra är färgväxlartobak, och den beskrivs så här hos Rara Växter: "Anledningen till att vi aldrig stött på denna fantastiska tobak tidigare är förmodligen att den relativt nyligen har upptäckts i södra Brasilien. Denna pampiga tobak växer till en meters höjd och är mycket välförgrenad och stabil ...." Den är lagom diskret, tycker jag, och har en ganska gles krona.
Klocktobak, Nicotiana langsdorfii 'Lemon Tree'


Färgväxlartobak, Nicotiana mutabilis 'Triangle'


Det unika? med färgväxlartobaken är att blommorna växlar färg från det de springer ut till dess de blommat över. Här är samma klase med tre/fyra dagars mellanrum.

Och, så måste jag visa denna "omöjliga" färgkombination. Som faktiskt är riktigt fin, tycker jag. Med omöjlig menar jag, att jag skulle ju aldrig medvetet satt dessa färger bredvid varandra, det bara blev så! Det är en senblommande sommarflox i bakgrunden (på grund av att rådjuren varit framme och knipsat av toppskotten) och en salvia i förgrunden. Eftersom jag har så lite rött i rabatterna är det kul att det sker lite färgskiftningar i rabatterna så här på sensommarkanten.


Rött så det förslår. Salvia och sommarflox.

15 kommentarer:

 1. Nu var du var du snabb med inläggen.... ;-) Två samma dag....

  Är riktigt frestad att fröså dahlior med fröer från mina befintliga. Har förstått att blomman oftast blir enkel då.... Har du samlat eller köpt dina fröer? Blommorna blev väldigt fina.... Klocktobaken är fin. Nu var det något år sedan jag hade den... En riktig hit. Jag gillar att blommorna är lite mindre.. och sen är den så gracil på nåt sätt, även om plantorna kan bli riktigt storvuxna. Färgväxlartobaken blev jag mycket nyfiken på.... Tror jag skriver upp båda på min lista inför nästa sommar.... :-)

  Ang. din hälsning hos mig i dag, så blir det intressant att se hur det hela ska redas upp.... Jisses.... säger jag bara.... oj, oj.....

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 2. Väldigt tilltalande tobaksblommor:)
  Lite 70-tal över din djärva färgkombination, tufft på rätt ställe.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Så fina bägge två. Jag är ganska svag för limefärgat, både på blad och blommar...

  SvaraRadera
 4. Mulligt med rött och lilarosa:-)
  Ha det ! Hillevi

  PS Jag har inte glömt, bara lite stressigt...

  SvaraRadera
 5. Din färgväxlare gillar jag!
  Karin

  SvaraRadera
 6. Vilka vackra rabatter du har! *läser ikapp mig* Förresten - var du med i tusen trädgårdar? Tyckte mig läsa att någon besökt dig... hade ju varit kul att se er trädgård på riktigt :)

  Gillar färgkombinationen du visar, det är ju i den kalla tonen så det ser inte så pjåkigt ut ;) Läste någon gång att naturen inte bryr sig om färgskalan och det brukar bli bra ändå.

  Söta tobaksblommor, jag tror jag har samma som den första du visar, en med små, små klockor fast min är vaniljgula. Fick fröer av en bloggare som jag sådde och de lyckades jag bra med i år - tacksam växt. Jag har haft stora förut men tycker att de ofta får löss.

  Dahlior och jag är inte kompisar, eller rättare sagt - dahlior och mina sniglar är inte kompisar! Slurp säger det..... och så är de borta. Jag såg en läcker dahlia i en butik som jag tror jag köper en dag, den var ljungfärgad med lite vitt i, läcker nu i sensommaren.

  Ha det gott :)

  SvaraRadera
 7. Blomstertobak är himla fina! Jag är speciellt förtjust i att studera dem inuti, har haft en som var limefärgad med blå pistiller.
  Och de är rätt kul här för de frösår sig i innergården, små plantor blir det men ändå.
  Spännande med dahliorna i förra inlägget, fin din favorit.
  ha det gott!

  SvaraRadera
 8. Oj, vad intressant med dina frösådda dahlior. Inte bara enkelblommande alltså, när man sår själv! Fantastiskt vackra är dina och nu är jag SÅ sugen på att ta egna fröer i år. Har aldrig gjort det!

  Fniss, fniss, de vackra tobakssorterna är noterade. Kan kanske passa fint på "Rubens Hill":)

  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 9. Vackra, sirliga tobaksblommor, som har det vilda i sig kvar. Mycket fina, något jag borde prova på nästa år. Få se... så mycket trevligt att läsa på din blogg idag.

  SvaraRadera
 10. Fina tobak:ar. Den var ju intressant färgväxlaren, blir väldigt sugen.
  Och så måste jag ju kommentera salvian och phloxen; jag tycker rött o rosa ihop är så hiiimla trevligt! Det är så underbart galet och "too much".

  Från det ena till något helt annat; du har inte stött på gulbladig citronmeliss i någon frökatalog? Letar, letar men hittar ingen. :-(
  /I.

  SvaraRadera
 11. Hej Ruben!
  Visst är de fina!(Har du prövat den där underbart doftande 'Only the Lonely' (vilket namn - eller hur?))/Anja

  SvaraRadera
 12. Vilka läckra tobaksblommor! Jättevackra!! Hälsn mimi

  SvaraRadera
 13. Underbara tobaksblommor du bjuder på.De skulle passa fint hos mig.
  Nu fick jag lite att fundera på.
  annika

  SvaraRadera
 14. Så trevligt att se den förtjusande färgväxlartobaken hos dig!
  Jag var tvungen att odla den i kruka efter rent aggressiva snigelangrepp på de första plantorna jag satte ut. Och bladen börjar gulna ungefär samtidigt som blommorna slår ut. Jag lyckas inte riktigt gödsla ikapp.
  Men blommorna är verkligen läckra. Precis som den limefärgade.

  SvaraRadera
 15. Tackar för tipset, nu blir det lite nya sorter nästa år! Jag gillar verkligen blomstertobaken. Har bland annat ett gäng stora vita under köksfönstret. De doftar ljuvligt av dom i hela köket på kvällarna.
  Kul med salvian och floxen:)
  Må så gott!

  SvaraRadera