Lavendeln hade blivit lite väl hög efter flera års lite för feg beskärning. Så jag hade verkligen stor lust att prova att beskära den ordentligt. MEN i TV-program och på webbsidor gavs konstant rådet, att INTE beskära ner på gammal ved. Jag vet inte hur många sidor jag var inne på och alltid gavs samma råd! Inte förrän jag hamnade på
Slottsträdgårdsmästarens sida hittade jag vad jag ville läsa, visst kan man beskära lavendel ner på gammal ved! Så jag tänkte, nu är det dags för att prova! Och visst bryter den på gammal ved!
En annan skröna som irriterar mig, jag tror knappt det finns någon trädgårdsbok där man inte svamlar på om att "luktärtor har ett hårt skal, så man kan ta ett sandpapper eller fil och fila lite på ärtorna". Så fullkomligt onödigt! Och detta råd verkar gå igen från bok till bok, skriver man av varandra? Vill man få luktärtor att gro snabbt finns det betydligare bättre metoder.
Nog bryter lavendel på gammal ved alltid!
Av tjockleken på grenarna förstår man nog, att dessa inte beskurits på flera år!
Jag har också emellanåt beskurit lavendeln hårt och det har funkat bra:)
SvaraRaderaHa en fin söndag!
Jag håller med om att lavendel tål hård beskärning. Åtminstone gjorde den jag hade i min gamla trädgård det:-)
SvaraRaderaVilken härlig titel på inlägget! Låter som en bästsäljare :-)
SvaraRaderaNu ska jag hem och beskära lavendeln... Hårt!
Ha en härlig söndag!
Kram Hélena
Jag älskar att få gamla idiotiska råd vederlagda. Har ett; "Man ska aldrig vattna på dagen för då kan växtens blad brännas!" Helt vansinnigt, om en växt slokar så MÅSTE man vattna oavsett tid på dygnet. Sen att det blir billigare att vattna på morgon eller kväll beroende på att vattnet inte dunstar, det är en helt annan sak!!
SvaraRaderaFel!!!
RaderaVatten på blad bränner sönder bladen och man ska INTE vattna på växten då!
2. Man ska vattna på kvällen o DÅ kan man vattna hela växten - för DÅ hinner bladen torka innan solen tittar fram!
Man ska vattna REJÄLT på kvällen för att vattnet SKA hinna tränga ner till de djupare rötterna!!!
Vattnar man lite och/eller på dagen - DRAR RÖTTERNA SIG UPP TILL YTAN DÄR VATTNET - OCH DEN HETA SOLEN FINNS - OCH RÖTTERNA BRÄNNS SÖNDER O DÖR!!! SNÄLLA, PRATA INTE SKIT OM VAD MÅNGA GENERATIONER HAR ENORM KUNSKAP OM!!!
OM man tvingas vattna på dagen - så måste man vräka rikligt med vatten - PÅ JORDEN INTE PÅ BLADEN O VÄXTEN!!!
VATTEN PÅ VÄXTEN FUNGERAR SOM BRÄNNGLAS OCH BRÄNNGLAS KAN MAN TÄNDA ELD MED!!!
SLUTA ATT SPRIDA OKUNSKAP O FELAKTIGHETER!!!
jo, det är som barnuppfostran, alla har sina egna råd...
SvaraRaderaMycket bra tråd! Här skärs lavendeln också hårt i omgångar! Däremot tror jag man ska vara väldigt försiktig att skära den för tidigt eller för sent! Själv väntar jag till minst nästa helg, tror jag, den har börjat grönska, men jag vill se mer liv först! Ha en fortsatt trevlig kväll! :) Mia
SvaraRaderaja, otroligt irriterande är det med alla råd som är helt fel... Vi bloggare får ta och tysta dem alla! Bra Ruben!
SvaraRaderaJag hoppas mina fem lavendel jag satte förra året vill återuppstå, just nu ser jag bara liv i två av dem. Luktärterna igen ja, sandpapprat dem har jag aldrig gjort, däremot lägger jag dem i vatten några dygn innan sådd, kanske man inte behöver göra det heller, vad vet jag ;)
SvaraRaderaHa det bra,
Jenny
Ps. Och visst använder jag "stegen" som växtstöd!
bra! här ska kapas!
SvaraRaderaJag beskar en del förra veckan som ser helvissna ut men jag hoppas de kommer....
SvaraRaderaHa det bra :)
Visst bryter den på gammal ved! Jag klipper hårt och tidigt varje år, inga problem. I år var den stackars lavendelhäcken dock så hårt åtgången av de senaste vintrarna att jag inte trodde den skulle repa sig igen. Jag beskar ruskigt hårt! Lämnade inte många cm kvar och har sen gått och tittat på "eländet" Men idag såg jag att den faktiskt satt fart igen riktigt rejält =)
SvaraRaderaDet är alltid värt att prova ;P
Jag kom på en sak nu, när jag läste detta inlägg. Kan det vara så att det funkar bättre på gamla plantor att beskära hårt? Ju yngre planta desto större risk att den inte gillar för hård beskärning?
SvaraRaderaJag har också beskurit hårt till och från. Och det går utmärkt. Men jag gör det alltid tidigt, kanske till och med i mars. Det var några plantor nu som jag inte hann beskära tidigare i våras, och de vågade jag inte annat än toppa nu i förra veckan när jag tog tu med dem. (Men jag kanske ska gå ut och testa att sätta saxen ordentligt i någon av dem och se vad som händer... )
Äntligen, precis vad jag ville höra! Det skulle verkligen behövas ett "Mytbrytare i trädgården" (fritt översatt från Mythbusters). Det känns som om de kryllar av trädgårdsmyter därute, på dem bara:)
SvaraRadera/U
Håller bara med om lavendeln men inte om luktärterna. Jag vet av erfarenhet att ärtor som inte tar upp vatten när man blötlägger dem inte heller kommer att gro. Men tar man upp den fortfarande ouppsvällda ärten och filar lite på skalet och lägger tillbaka den i vatten så sväller den som regel upp och gror. För mig har det varit bra när det gällt mycket ovanliga sorter med begränsad tillgång på frön.
SvaraRaderaHåller med om att myter går vidare i artiklar och böcker där man skriver av varandra. Jag har försök slå hål på många av dem genom åren, men det tycks svårt.
Åh så skönt att jag letade lite till om beskärning av lavendel. Här stod allt jag ville läsa! Då ska jag beskära hårt till våren!!! TACK!
SvaraRaderaHalleluja! Tack för detta inlägg! Då vågar jag nog gå på svärmors misskötta lavendel utan att riskera att döda hela bunten 😅
SvaraRadera