torsdag 12 augusti 2010

Dåna inte!

På något konstigt sätt har det insmugit sig PIPDÅN i min annars så välskötta trädgård, ack ja. Det är två plantor, prydligt placerade på ett ställe som jag mycket väl själv skulle ha valt. Undrar om de härstammar från någon påse orent frö? Jag trodde att det var leonotis, för de var synnerligen lika när de var små (och fortfarande har de vissa likheter).

I Den Nordiska Floran är pipdån klassat som ogräs, och jag undrar, gör jag något dumt som låter det vara kvar. Som man ser på bilden nedan har de redan börjat sätta frön! MEN, jag tycker det är en otroligt vacker växt; se bara på de små röda kulorna som ännu inte utvecklats till en strålande blomma, se på de lite rufsiga blomställningarna, och se på själva blomman. I sanning ett naturens under!!! Nej, den får vara kvar!!!!


Vackrare ogräs får man leta efter.


Som överbryggare mellan den vita dahlian och den blå stormhatten har pipdånet verkligen hittat sin rätta plats! I floran står det att pipdånet blir upp till 70 cm högt, men i god ;-) trädgårdsjord blir den över metern.

19 kommentarer:

 1. Absolut fin blomma ... nästa år an du ta bort den om den sprider sig för mkt ... njut av den nu.
  :)

  SvaraRadera
 2. Typiskt ogräs för åtminstone gurkodling. Minns att vi hade tusentals sådana där runt gurkplantorna när vi odlade gurka i stället för att sommarjobba som unga. Inte svåra att dra upp, men ganska talrika. Och andra sidan så har vi sandjord här, så nästan ingenting är svårt att dra upp! Hälsn Mimi

  SvaraRadera
 3. Ja det var ett vackert "ogräs" :)
  Mitt ogräs, som jag planterat med flit...ska jag nog förpassa till mer passande marker...men den var ju såååå vacker den där violetta färgen på Parksallaten!!! Jag som bor i Jämtland, hade ju aldrig sett en Parksallat förr och vart den kom ifrån vete gudarna, men den stod där i dikesrenen och frestades. Den får nog komma tillbaka till det diket igen.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Ja vad är egentligen ogräs??

  Så här kan man se det,,,
  Unkraut nennt man pflanzen,deren vorzûge noch nicht erkannt sind.. (Ralph Waldo Emerson)..
  ja du visste ju vad det var inte är det ogräs då,fniss!
  Hos mej växer just nu Höstanemonen som om den tror den är ett dominerande ogräs,,
  ha det gott mvh Monica

  SvaraRadera
 5. "I sanning ett naturens under!!!"
  Hahaha, så roligt.
  Jag hade ett kraftigt, välväxt och ompysslat "under" fast av annan sort i min rabatt jag också. Mamma kom på besök och undrade varför jag sparat ogräs i rabatten. Det är inget ogräs svarade jag. Gissa vem som hade rätt... haha

  SvaraRadera
 6. Säger som Monica: vad är ogräs? Usch vissa 'perenner' beter sig ju som ogräs.... Det sitter i trädgårdsägarens tycke och smak att bedöma vad som är ogräs tycker jag..... :-) Växten är söt och passar väldigt fint hos dig där i rabatten.

  Hörru Ruben: jag ska lyssna på ditt råd och aldrig mer 'köpa sex'.... Du ser hur det går: man blir bara lurad, godtorgen som man är ;-)

  (att jag inte kom på den ordvändningen själv.... attans..... den rubriken hade varit kul!!!)

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 7. Sv: vanliga tårtor skulle hinna torka till och grädden surna innan jag är färdig med de ... plus att jag vill hitta saker att ha i min än så länge fantasi affär!
  :)

  SvaraRadera
 8. Det är mycket som är klassat som ogräs i den här världen, på mitt berg kallas de ängsblommor.. Själv klipper jag ner exempelvis lupin, rallarros och en del annat, då kan de inte fröa.

  SvaraRadera
 9. Kul namn på ett ogräs. Vackra blommor har den och man får väl hålla efter den så den inte sprider sig.I den fina blåvita rabattens smälter den ju in om den inte får övertaget. Apropå Kartfjärilen finns de nog inte så långt norrut.2005 var nordvästgränsen i södra Halland men de räknar med att den sprider sig till Göteborgstrakten. Det var första gången som sommarform jag träffade på den. Däremot vårformen som gulbrun har jag träffat på. Ha det gott i ogräslandet. Anita

  SvaraRadera
 10. Den påminner även om Leonurus, jag trodde först att det var det!

  Ibland tänker jag att de bästa sakerna i min trädgård är de som har placerat sig själva. Åtminstone är det de som väcker störst glädje och förundran. (Det man fixat själv FÖRVÄNTAR man sig ju ska bli okey.)

  Vad snygga dahliorna är också.

  Ha en riktigt trevlig helg nu!
  /I.

  SvaraRadera
 11. Ogräs kan ju vara de vackraste blommor och som någon skrev ovan, vad är ogräs+ Idag har jag dragit upp isopplantor som kommer överallt, de är också ogräs just då. Blir det vackert så kvittar det väl om det är ogräs eller ej och en del så kallade ogräs har ju varit kulturplantor från början och sedan spridit sig.
  trevlig helg!

  SvaraRadera
 12. Det är du som bestämmer, inte naturen!

  SvaraRadera
 13. Ogräs är helt klart olika saker för olika personer. Precis som Sophie så kallar jag anisisop för ogräs, fast dom rekommenderas glatt av trädgårdstipsare!

  SvaraRadera
 14. ska man ha ogräs, så ska man ha snygga sådana...

  SvaraRadera
 15. Nej, det (o)gräset kan man säkert stå ut med som har vackra pipor, värre är med mitt krypande "ogräs" (läs perenn) som jag fått av ngn (ovetandes) i samband med plantbyte. Ett hiskeligt ogräs som aldrig går att få bort och snor in sig överallt.
  Vacker vit Dahlia.
  Må gott! /Bea

  SvaraRadera
 16. Så vackert med dahliorna till stormhattarna. Kul är det att få se det i verkligheten.
  Så stort tack för en trevlig kväll och hoppas det är lite mera fart på mig nästa gång vi ses.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 17. Bra att det finns snygga ogräs:)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 18. Hej!
  Fin blogg du har, hit lär jag återkomma :-)
  Håller med om att det var ett vackert ogräs! Faktiskt är ganska många "ogräs" väldigt vackra. Jag brukar låta mycket vara kvar med flit (och lite pga lathet och tidsbrist ;-). Men det är klart att det inte är kul när de tar över allt!
  Har det gott,
  Annika

  SvaraRadera