måndag 11 oktober 2010

Hösttröst

En ny bekantskap i trädgården är Rudbeckia triloba. Jag såg den i Botaniska trädgården i Potsdam för några år sedan och bestämde mig för, att den här måste jag prova. Tyvärr hade jag inte tagit reda på tillräckligt om den, för den visade sig vara två-årig. Jag försöker undvika två-åringar eftersom jag tycker det är lite besvärligt att hålla igång två-åringar år efter år. För Rudbeckia triloba är jag dock villig att anstränga mig lite extra. Och har man tur kan den faktiskt komma igen och blomma flera år i sträck, men den är kortlivad. Blommorna är betydligt mindre än vad som är vanligt inom rudbeckiasläktet, men det gör den bara ännu finare, tycker jag.


Rudbeckia triloba.

Författarinnan Lauren Springer beskriver Rudbeckia triloba så här vackert i sin bok The Undaunted Gardener: "The sheer profusion reminded me of fairy tales in which a person down on his or her luck is suddenly showered by thousands of god coins from the sky". Om jag skulle våga mig på en översättning, skulle det väl bli ungefär så här: "Det fullkomliga överflödet av blommor, påminde mig om sagor, där den olycksdrabbade personen plötsligt duschas av tusentals guldmynt från himlen." Jag hade inte kunnat säga det bättre själv!


Stjärnflocka, Astrantia major blommar nu för andra gången i år.

18 kommentarer:

 1. Hrm.. detta är tredje bloggen men Stjärnflockor som blommar en andra gång. Det får mig att undra va dsom hänt med mina sådana? Tidigare år har de blommat om men varesig i fjor elelr i år =( I år är de redan ganska vissna de flesta så någon andra blomning var ju inte att förvänta iofs. Fin rudbeckia =)

  SvaraRadera
 2. Så härligt med små solar som lyser upp höstmörkret.Det hade ju förstås inte varit dumt om de hade förvandlats till guldtior. Stjärnflocka nu? Får kanske kolla min.Ha en bra vecka. Anita

  SvaraRadera
 3. Vacker rudbeckia och vackra stjärnflockor.
  Jag fick en rudbeckia av en gammal dam, men hon hade ingert namn på den annat än "australisk". Båda plantorna är jättestora, men dom har inte blommat ännu. får se om dom hinner med det innan frosten tar dom.

  SvaraRadera
 4. Hej Ruben Ja Rudbeckian den är lite skirare och mindre än de övriga finns ju en hel del varianter på dem men ilar dem jag med Sen Stjärnflockan både den vita och den rosa de är så tacksamma blommor roliga att ta in och torka de står så fint i en vas med.

  SvaraRadera
 5. Glömde svara dig att det är tydligen bara vissa sorter av Chrysantemum som kan överleva här. Dom här fick jag av en väninna för flera år sen, men jag har försökt med en del "vanliga" sorter utan att lyckats.

  SvaraRadera
 6. minst sagt hösttröst! riktiga uppiggare!

  SvaraRadera
 7. Vilken härlig liten godbit, Rudbeckior har ett färgspektrum som jag gillar, speciellt nu om hösten. Men tvååring.. den ser ut att vara värd insatsen :)

  SvaraRadera
 8. Fina rudbeckior och astrantior! Klipper du ner astrantiorna efter första blomningen? Eller blommar de om ändå?
  Hälsningar
  Katarina

  SvaraRadera
 9. Förstår att du gärna krumbuktar dig lite extra för en sådan lady:)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 10. Din stjärnflocka ser ovanligt vacker ut, tycker jag, nästan tvåfärgad.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 11. Poetiskt och vackert om rudbeckian.
  Har faktiskt inte tittat så noga efter stjärnflockan, men skulle tro att det är för kallt på nätterna för omblomning här hos mig.
  Visst är stjärnflockan en av trädgårdens mest fotogeniska blommor?!/Anja

  SvaraRadera
 12. jag förstår att du anstränger dej

  SvaraRadera
 13. Fint med en bonusblomning....fast mina blommar inte om ;(
  Rudbeckian är jättesöt, väl värd lite extra jobb ;)

  SvaraRadera
 14. Jättefin rudbeckia! Stjärnflocka har jag heller aldrig haft, och ändå beundrat hos så många. Kanske jag nu i nästa år skulle lyckas så sådana!
  Jo jag har påsvis med fröer ifrån tagetes. De har varit de mest tacksamma blommor att ha i sin trädgård!
  Idén med gräs framför muren är jättebra. Jorden framför muren är väldigt torr och sandig. Hur är det med olika gräs, klarar de torrt och näringsfattigt? Jag är helt oerfaren när det gäller gräs! Ja, annat än ogräs förstås ;)
  Hälsn Mimi

  SvaraRadera
 15. Wow vilken underbar bild på stjärnflockan!
  Fint att kunna se trägdården i bakgrunden.
  Tröst behövs ibland. Idag skall jag ut och trösta mig i min trägård.
  Ha det gott
  Annika
  Nu finns tidningen ut verkar det som.

  SvaraRadera
 16. Vacker Rudbeckia och så fint skrivet ...`guldmynt från himlen`..den förtjänar verkligen en liten extra omsorg för att komma till rätta nästa år igen.
  Jo, Stjärnflockan blommar andra gången även hos mig, med lite "blek nos" :)
  Trevlig kväll! /bea

  SvaraRadera
 17. Vissa skönheter gör man gärna sig lite extra besvär för..... Tvååringar får man verkligen ha ett speciellt förhållande till om det ska bli njutbart ;-) Snygg höstgul färg på rudbeckian..... Men va, blommar stjärnflockan om hos dig... Men läste i Gittans kommentar att det tydligen gör det hos flera... Min står som en torkad eternell vid det här laget.... Klipper du ner den för att få den att blomma om?

  Aha... du är en samlare.... kunde nästa förstå det förstås.... :-) Dom jag hittills tagit hand om och stoppat i kuvert är rensade och klara.... Men mycket återstår förstås...... Blir nåt att pyssla med lite längre fram.

  Ha de'
  /Charlotte

  SvaraRadera
 18. Trevlig rudbeckia! Undrar om den har bättre motståndskraft mot sniglarna än de som jag har misslyckats med efter den stora invasionen.

  Det är ju väldigt tacksamt med de växter som tar sig för att blomma just nu, vad glad man blir!

  SvaraRadera