torsdag 21 juli 2011

Aster från Dresden

Nu blommar min första Berg-aster (som den heter i Tyskland) som jag tog fröer av i Dresden 2009.  Här tror jag den kallas för brittsommaraster, men brittsommar är det ju inte förrän i oktober, så det var ju ett föga passande namn. Kanske fortsätter den att blomma in i oktober?) Hur som helst, är det alltid lite speciellt med den första blomman, även om aster i och för sig inte är så märkvärdig och säkert finns i de flesta trädgårdar.

Aster amellus.

Det lär nog dröja innan plantorna bildar så fantastiska kuddar som här på bilden som är  Från Karl Foerster-trädgården i Gärten der Welt utanför Berlin.

Astrar i Foerster-trädgården.

11 kommentarer:

 1. Hej hej Ruben!
  Även om jag har bloggsemester (betyder att jag gör inga egna inlägg...?!)så måste jag ju bara lovorda den fina, vackra bilden. Aster är en fin sensommar/höstblomma och din ser verkligen jättefin ut. Om ett par år har kanske även du ett fint bolster av den vackra astern.
  Jag tycker att färgen verkar helt bedårande!

  SvaraRadera
 2. ......uh ja, det kilder lidt i maven mens man venter på den første blomstring - og når frøene så er selvhøstede så er det endnu bedre ;0)

  Knus Dorthe

  SvaraRadera
 3. Åhh Karl Foerster-trädgården måste jag till....Kram J

  SvaraRadera
 4. Underbar! Och visst är det extra kul när man tagit fröerna någonstans ifrån själv:)
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Det verkar vara en trädgård man inte får missa!
  Hälsningar
  Katarina

  SvaraRadera
 6. Snygg färg som din aster ståtar med. Astrar är verkligen så vackra - vad vore sensommarrabatter utan astrar?

  Ha det gott, Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 7. Hej Ruben! Asters already?? Beautiful but it seems so early. I am sorry to say I do not know the latin for my Viburnum. Over fifteen years ago and I forget where the info is stored. It is very hot here right now! I would not mind the cooler weather that brings our asters into bloom. Have a lovely weekend. Kram Carol

  SvaraRadera
 8. Snygg aster och trädgården i Berlin står redan på önskelistan..Hoppas att du har mindre regn än vi har!

  SvaraRadera
 9. JAg har "bara" skogsastrar i min trädgård :))
  Får väl ändra på det....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 10. Ruben, Jag tror det är lite av både ock ibland faktiskt. Jag märker sedan när jag har bilderna i datorn att det sticker upp en spade här och en spade där...då LÅTSAS jag hålla på med "trädgårdsstyling" ;D
  /Nina

  Ps, aster gillar jag..den är liksom en av de sista som viker sig för vintern.

  SvaraRadera